diy tricotrokje met boordstof tailleband; klaar in 10 stappen!

Zo heerlijk, om in korte tijd iets moois te maken van een stukje tricot en boordstof!
Een rokje, waarmee je binnen drie kwartier klaar bent, zodat je veel tijd overhoudt voor andere leuke dingen, dat is tof.

In deze DIY tutorial laat ik je zien hoe je zo’n rokje heel gemakkelijk in elkaar zet.
Klaar ervoor? Komt ie:

Nodig: Boordstof en tricot, naaimachine, meetlint, schaar, eventueel lockmachine, creativiteit!

STAP 1: Rekenen! Meet de tailleomtrek op en maak op patroonpapier een patroon op basis van de volgende berekeningen: Tailleband van boordstof is (tailleomtrek -7,5 cm) : 2. Je maakt hem 12 cm hoog, dan is ie, wanneer ie straks aan het rokje zit, 5 cm hoog (i.v.m. naadverlies). De bovenkant van het rokdeel van tricot is (tailleomtrek + 6 cm) : 2. De lengte neem je zo lang als je wilt, bij een kind van 1,40 mtr is dat voor mij ongeveer 44 cm. Je tekent de middenlijn dan ongeveer 42 cm lang, want er komt nog verlies door de naad boven en beneden. LET OP: Wanneer je een half patroon tekent, omdat je het op dubbele stof tegen de stofvouw overneemt, moet je de berekende afmetingen nog door twee delen, zie tekening.
STAP 2: Knip uit boordstof de tailleband 1 keer uit en uit het tricot de rokdelen twee keer.

     

STAP 3: Werk de stofranden af. Wanneer je het met een lockmachine doet hoef je alleen de bovenkant en onderkant van het rokdeel te doen. Wanneer je met de naaimachine en een zigzag- of locksteek werkt, werk je alle stofranden van het tricot af. Bij het boordstof is het niet nodig.

STAP 4: Naai de zijnaden van de rokdelen op elkaar met lock- of naaimachine (goede kanten op elkaar)

STAP 5: Naai de uiteinden van het boordstof aan elkaar zodat het een gesloten cirkel wordt (goede kanten op elkaar). Als je dit gedaan het vouw je het buitenstebinnen 😉 zodat de goede kant buiten komt. Dan vouw je het om, zodat je een ‘dubbele’tailleband van 6 cm hoog krijgt. Na het vastnaaien aan het rokdeel is deze nog maar 5 cm hoog…
STAP 6: Zet spelden in het middenachter en middenvoor van het rokdeel. Andere twee ‘ijkpunten’ zijn de zijnaden. Zet ook spelden in het middenachter van de tailleband (naad), het middenvoor en de zijkanten. Je hebt dan dus over 4 gelijke afstanden verdeeld, vier spelden erin zitten. Zie foto.

STAP 7: Speld de tailleband en de rokdelen op de ijkpunten aan elkaar vast, door de boordstof met de goede kant op de goede kant van het tricot over de rokdelen heen te trekken. Rek de boordstof steeds een beetje uit en speld de rest van de stof vast, zodat het ‘1 op 1’ op elkaar ligt.
STAP 8: Naai het vervolgens vast. Doe dit of meteen met de locker of met de naaimachine als je de bovenkanten rokdeel eerder al hebt gelockt.

  

STAP 9: Werk de onderrand af: doe dit met een tweelingnaald, of met twee keer doorstikken naast elkaar. Zorg in ieder geval dat je de zoom flink breed maakt (minstens 1,5 cm naar binnen toe omvouwen) en het vlak op de buitenrand van de zoom vastzet. Zodat de onderkant niet gaat zwabberen om omslaan.
STAP 10: KLAAR! 🙂

  

Naai ze! Hopelijk beleef je net zo veel plezier aan het maken als ik bij het maken van deze DIY!

De stofjes die ik heb gebruikt zijn uiteraard verkrijgbaar in de shop. Leuk? De tricots vind je hier, samen met nog andere mooierds. Ook de boordstoffen vind je in de shop. Op alle tricots en boordstoffen nu een week lang 10% korting, met invoer van de code ‘tricotrokje’!