kussens met een recht bandje, zo lukt het wel

IMG_4545

Ik hou van kussens met een bandje. Pompomband is mijn favoriet, maar zorgt ook voor de meeste problemen. En ik wil altijd snel snel snel even tussendoor iets maken, liefst met een super resultaat. Soms werkt dat niet. Want een pompombandje laat zich niet eentweedrie temmen. Mij lukt het althans niet om met een gewoon voetje een bandje strak en netjes tussen twee lagen te krijgen. Tenzij ik het zo doe:

IMG_4531
Men mene een stuk stof (canvas is ideaal maar gewone katoen gaat ook), pompomband, zigzag of paspelband. Ik heb hier een breed kussen, vierkant kan natuurlijk ook. Meet de juiste breedte af met een stukje extra voor de zoom. Ik koos niet voor een rits maar voor een overslag:
IMG_4533
Aan de achterkant komt de overslag. Daarvoor maak ik gebruik van de afgewerkte zijranden van de stof, zodat ik deze niet hoef om te zomen. Ik hou hier ongeveer 25cm overlap aan, maar 20 gaat ook prima
IMG_4534
Zo komt de achterkant eruit te zien, ik knip hem af op de juiste breedte
IMG_4535
De twee stukken stof speld ik aan elkaar vast
IMG_4536
Met een zigzagsteek ga ik helemaal rond, zo zitten de twee stukken op de juiste plek en gaat de stof niet rafelen
IMG_4537
De voorkant knip ik nu op het juiste formaat, ook deze werk ik af met een zigzagsteek
IMG_4538
Nu komt het: ik ga het band vastnaaien op de stof. De pompoms naai ik met een zigzag vast op de goede kant van de stof. Ik zorg dat ik netjes parallel aan de andere zigzag naai en de pompoms niet wegschieten
IMG_4539
Aan het eind van iedere kant knip ik het band af. Je kunt ook helemaal rondgaan maar dat vind ik zelf niet zo prettig omdat de punten van de kussenhoes dan vaak gaan omkrullen
IMG_4540
Ik neem het band ruim, aan het eind knip ik het teveel af
IMG_4541
Het pompomband zit erop!
IMG_4543
Nu naai ik de voor- en achterkant op elkaar vast, met een rechte steek precies over de zigzag waarmee het band vastzit
IMG_4544
Zo dus
IMG_4547
Alle reststof en band knip ik eerst netjes af, vooral bij de hoekjes. Zorg dat je deze als je de stof keert goed naar buiten drukt. Het kussen is klaar!