Zo maak je van een shirt een stoere jurk

Met deze beschrijving maak je makkelijk en snel een stoere jurk. Ken je het merk Ninni Vi? Ik ben een fan van deze mooie maar peperdure jurkjes. Af en toe koop ik er eentje, ik heb twee dochters dus dat scheelt. Maar ik dacht: kom, ik ga zelf zoiets maken!

En dit is het resultaat (later heb ik er met flockfolie nog een hart op gestreken). Mijn jongste wilde er ook meteen eentje, die mocht wat korter:
2015-09-25 18.03.07 2015-09-26 10.21.16

Wat heb je nodig:

  1. Een t-shirt met lange of korte mouw. Ik koop altijd de organic shirts van de HEMA.
  2. Een stukje tricot van 25 cm. Wil je het rokgedeelte langer, dan neem je 50cm.
  3. Boordstof, 15cm is genoeg.
  4. Een veter, ik heb er wat bij de Wibra gekocht in knalkleuren voor €0.50.
  5. Klein stukje vlieseline (ook bij de HEMA te koop).
  6. Naaimachine en evt overlock (ik doe alles op de normale naaimachine).
  7. Voetje voor knoopsgaten.
  8. Garen en evt. een stukje paspelband en/of een stukje geweven band of een labeltje en flockfolie.

Aan de slag

Lees voordat je aan de slag gaat alle stappen even door, dan weet je precies wat je te wachten staat.

IMG_3433
Zorg dat je alle spullen klaarlegt. Ik heb ook paspelband gebruikt, maar dat hoeft niet.
IMG_3436
Knip eerst de onderkant van het shirt af. Mijn dochter wilde dat het rokdeel pas laag begon, dus ik heb weinig afgeknipt. Als je het rokdeel hoger wilt, dan knip je een iets groter stuk af. Bewaar de afgeknipte strook, deze ga je nog gebruiken!
IMG_3437
De boord knip je op de gewenste breedte. Op deze afbeelding sluit de boord, eenmaal vastgestikt, precies aan op het shirt. Je kunt er ook voor kiezen om het stuk boord wat strakker te maken. Ik heb de hoogte van de boord op 15cm gehouden, wil je een smallere boord, dan knip je er een strookje af. Denk er wel aan dat je de boordstof dubbelvouwt dus dat je uiteindelijk, als het jurkje af is,  maar een centimeter of 5-6 ziet.
IMG_3438
Ik vond het leuk om een veter te gebruiken, dit hoeft niet. Je kunt dit deel ook overslaan. Wil je wel een veter, dan ga je nu aan de slag met de knoopsgaten. Toen ik een proef knoopsgat maakte, bleek al snel dat dat een stuk beter gaat als je de achterkant van de stof versterkt met een stukje vlieseline. Bepaal eerst globaal waar de knoopsgaten moeten komen, strijk dan de vieseline vast. Zorg dat je de vlieseline op de achterzijde van de boordstof strijkt (aan de averechtse zijde).
IMG_3439
Als de vlieseline vastzit, dan vouw je de boord om zoals op de afbeelding.
IMG_3440
Teken met een speciale stift of een krijtje twee streepjes op de plaatsen waar de knoopsgaten moeten komen. Zorg wel dat je dat doet op de plek waar de vlieseline zit. Heb je, zoals ik, nog niet eerder knoopsgaten gemaakt, doe dan even een proefje. Dat scheelt frustratie!
IMG_3441
Met het speciale knoopsgatenvoetje maak je nu de knoopsgaten. Zorg voordat je begint dat de stof teruggevouwen is. Anders zit het gat straks door de hele boord heen en kan de veter er niet meer in…
IMG_3442
Zo ziet het eruit.
IMG_3443
Nu knip je voorzichtig de gaten open. Dan ga je de boord aan elkaar stikken. Kijk naar de afbeelding: je ziet de vlieseline want je stikt de boord binnenstebuiten. Ik gebruik een afwerksteek die zizagt en meteen recht stikt. Als je een overlock hebt, dan gebruik je deze.
IMG_3445
Nu is de boord aan elkaar gestikt.
IMG_3444
Vouw de boord naar buiten en klap hem dubbel. De boord is nu klaar.
IMG_3446
Tijd voor het rokdeel. Bepaal eerst hoe lang je het rokdeel wilt hebben. Ik heb voor mijn dochter van 1.35m ongeveer 30cm gebruikt. Zelf vond ik dat eigenlijk te lang….maar ja, ze wilde hem zelf echt niet korter :-). Knip de stof in de juiste lengte. Daarna knip je hem in de juiste breedte: dat is de breedte van de boord plus 5-10cm, afhankelijk van hoeveel je hem wilt laten ‘bollen’.
IMG_3448
Ik heb het voor-en achterpand van de rook losgeknipt, zodat ik aan beide zijden iets kon doen. Aan de ene kant heb ik paspel gemaakt. Will je niets toevoegen, dan naai je met een afwerksteek of met de overlock aan één kant het rokje vast.
IMG_3450
Paspel naai je meteen mee als je het voor en achterpand vastnaait, met een rechte steek.
IMG_3453
Dan krijg je dit effect.
IMG_3451
Aan de andere kant heb ik een labeltje (een stukje bloemetjesband) mee gestikt.
IMG_3452
Leg hem goed tussen beide stofdelen, zoals op de afbeelding.
IMG_3455
Als je rokje aan elkaar zit dan ga je hem aan de boorstof vastmaken.
IMG_3457
Leg het rokjes binnenstebuiten en schuif de boord erin zoals op de afbeelding.
IMG_3458
Bij mij is het rokdeel wat breder dan de boord. Om straks overal dezelfde plooitjes te krijgen speld je de rok en het boord aan vier kanten vast, beginnend met de naden. Daarna verdeel je de reststof in gelijke delen. Ik maak altijd even een scherp vouwtje links en rechts, zo zie je precies waar de speld moet komen.
IMG_3460
De boordstof ligt nu onderop, trek de stof gelijk met de boord en werk met een afwerksteek of met de overlock van speld naar speld. Zo ga je helemaal rond.
IMG_3461
De boord zit nu vast aan het rokdeel. Nu weet je meteen hoe je makkelijk een rokje moet maken 🙂
IMG_3462
Nu ga je de andere kant van de boord aan het shirt bevestigen, net zoals bij de vorige stap. Het shirt ligt goed, het rokdeel stroop je er binnenstebuiten omheen. Check even of de knoopsgaten wel aan de voorkant zitten…Ga nu weer te werk met de spelden en naai de delen aan elkaar vast met een afwerksteek.
IMG_3463
Nu ga je de onderkant van het rokje afwerken met het strookje van het shirt. Je kunt nu nog een strookje van het rokdeel afknippen mocht deze toch te lang uitvallen. Stroop het strookje binnenstebuiten over het rokdeel heen.
IMG_3464
Naai nu net onder de zoom met een afwerksteek de strook vast. Je kunt de strook eerst vastspelden zoals bij de vorige twee stappen. Je ziet bij mij niet de andere stof, ik voelde steeds of er precies een centimeter van de andere stof lag. Je kunt ook eerst een stukje van de strook afknippen zodat de stee stoffen precies op elkaar aansluiten.
IMG_3465
Als je nu de strook terug vouwt dan zie je een mooie onderrand.
IMG_3466
Met een zigzag in een contrasterende kleur ben ik nog een keer helemaal rond gegaan. Zo blijft de strook nog beter op zijn plek. Nu is het tijd om alle draadjes en naden bij te knippen.
IMG_3467
Met een veiligheidsspeld kun je nu de veter in de boord maken. Je stoere jurk is klaar! Met een applicatie of met flockfolie kun je het jurkje nog extra pimpen.

2015-09-26 10.21.16